„A tudás hatalom”

„Scientia potentia est”

Sir Francis Bacon (1561-1626)

Pageo

Közlemény

Rövid idő alatt, megnyugtató eredménnyel lezárult a Közbeszerzési Döntőbizottság vizsgálata. A több mint ezer darabra tehető szerződésállományból 112 szerződést vizsgált a Közbeszerzési Döntőbizottság az alapítványok saját kezdeményezésére és az ügyészség indítványára, ebből a KBD csak 66 ügyben szabott ki büntetést.

A Közbeszerzési Döntőbizottság eljárása nagyon rövid idő alatt, három hónap alatt lezárult, így az alapítványok újra a szakmai munkára összpontosíthatnak, folytathatják oktatási, értékteremtő munkájukat.

A Pallas Athéné alapítványok az Alkotmánybíróság döntése után kialakult jogi környezet következtében még 2016. május 13-án önként kérték a Közbeszerzési Döntőbizottságot, hogy vizsgálja meg az alapítványok szerződéseit. A több mint ezer szerződés közül csak 66 ügyben született bírság, összesen 84 millió forint összegben.

A KBD megállapította, hogy az alapítványok által létrehozott három cég a tevekénységét piaci alapon végzi, nyereség realizálása érdekében, így nem tartozik a közbeszerzési törvény hatálya alá. Az alapítványok a hatóságok döntéseit tudomásul veszik, hiszen az az Alkotmánybíróság döntését követően kialakult új jogi helyzet következménye. Az alapítványok önkéntesen bejelentkeztek a közbeszerzési törvény hatálya alá, a 8 millió forint feletti beszerzéseikre közbeszerzést írnak ki.

Az alapítványok az átlátható és transzparens működés érdekében szerződéseiket közzéteszik, a rájuk bízott vagyont megőrzik, a hozamból pedig társadalmilag rendkívül hasznos tevékenységüket végzik. Az alapítványok már több mint 800 oktatási és kutatási támogatásról hoztak határozatot.